چراغ مطالعه چیست؟

مقام معظم رهبری در ۲۹ تیر ماه سال ۱۳۹۰، در دیدار خود با کتابداران و مسئولان نهاد کتاب‌خانه‌های عمومی کشور فرمودند: «یکی از چیزهایی که ما امروز خیلی احتیاج داریم، برنامه‌های مطالعاتی برای قشرهای مختلف است. بارها اتفاق می‌افتد که جوان‌ها را، نوجوان‌ها را به کتاب‌خوانی تشویق می‌کنیم؛ مراجعه می‌کنند، می‌گویند آقا چه بخوانیم؟ این سؤال یک جواب ندارد؛ احتمالاً جواب‌های متعددی دارد. مجموعه‌ی متصدیان امر کتاب – چه در وزارت ارشاد، چه در مجموعه‌ی کتاب‌خانه‌ها – روی این مسأله باید کار جدی بکنند؛ در بخش‌های مختلف، برای قشرهای مختلف، به شکل‌های مختلف، با تنوع متناسب، سیر مطالعاتی درست کنند؛ اول این کتاب، بعد این کتاب، بعد این کتاب. وقتی‌که جوان، نوجوان یا کسی که تاکنون با کتاب انس زیادی نداشته است، وارد شد، حرکت کرد، راه افتاد، غالباً مسیر خودش را پیدا خواهد کرد.»

«سیر مطالعاتی» یک عنوان خاص برای برنامه‌ی مطالعاتی‌ای است که در یک موضوع واحد، دارای آغاز، انجام و ترتیب است. همان‌گونه که از عنوان این مفهوم مشخص است، سیر مطالعاتی، مسیر خواندن را مشخص می‌کند و  ممکن است بر اساس کتاب یا مقاله ارائه شود اما به‌طورمعمول، سیر مطالعاتی بر اساس کتاب طراحی می‌گردد. این سیر به مخاطب کمک می‌کند با صرف کم‌ترین هزینه‌ی زمانی و مالی، بیش‌ترین حجم دانش را بیاموزد. به‌بیان‌دیگر، تجربه و هزینه کرد یک سازمان یا یک گروه، به کمک او می‌آید تا بهترین مسیر مطالعه را انتخاب کند.

اندیشکده در جهت تأمین نیاز مطالعاتی اقشار گوناگون جامعه اقدام به ارائه سیرهای مطالعاتی مفید می‌نماید. امید است با یاری شما مخاطبان گرامی این منظومه مطالعاتی روزبه‌روز پربارتر و مفید فایده تر گردد.

گام دوم انقلاب اسلامی

بیانیه جامع و راهبردی رهبر معظم انقلاب‌اسلامی به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب‌اسلامی را حقاً و انصافاً باید منشور حرکت انقلاب‌اسلامی در گام دوم و چله دوم عمر خود دانست. این بیانیه در واقع مروری…
مطالعه مطلب

حقوق بشر

پیدایش و به وجود آمدن هنجارها و نهادهای حقوق بشری در غرب، معلول نقض گسترده‌ی حقوق بشر در میان خود کشورهای غربی بوده است و نه در جای دیگر. این در حالی است که در…
مطالعه مطلب

نظریه مقاومت

ابرقدرت‌های جهانی و نیز صهیونیسم بین‌الملل، که حلقۀ اصلی مدیریت استکبار را شکل می‌دهد، تلاش دارند منافع خود را مقدم بر مصالح جهانی و ملت‌های جهان قرار دهند. استکبار جهانی در اشکال گوناگون و ادوار…
مطالعه مطلب

مکتب امام روح الله (ره)

انقلاب‌اسلامی مردم ایران که با رهبری امام خمینی (ره) در سال 57 به پیروزی رسید، در اصول، ارزش‌ها و خط‌مشی انقلابی بر مبنای اندیشه‌های اسلامی استوار بود، اندیشه‌هایی که در طی سال‌های متمادی مبارزاتی امام…
مطالعه مطلب

گفتمان انقلاب اسلامی

منظومه فکری انقلاب اسلامی را می‌توان فراتر از یک گفتمان مقطعی و یک «کلان­گفتمان» نامید که از منظر منظومه فکری بنیان‌گذار انقلاب اسلامی می‌توان از آن به‌عنوان «مکتب امام خمینی (ره)» یادکرد. در واقع انقلاب…
مطالعه مطلب

سیاستگذاری فرهنگی

سیاست فرهنگی عبارت است از برنامه و رویکرد دولت به‌مثابه‌ی یک نهاد سیاسی در عرصه‌ی «فرهنگ». در اینجا، فرهنگ به «موضوع» و «متعلَّق» سیاست‌پردازی دولت تبدیل شده، همچنان که عرصه‌ی اقتصاد نیز چنین است. البته…
مطالعه مطلب

تاریخ پهلوی

شبکه‌های فارسی‌زبان خارج‌نشین ادعا می‌کنند عصر پهلوی، دوران پر از شکوه و جلال بود که ایران را به دروازه‌های تمدن نزدیک کرده بود و در مقابل آن، دورانی کنونی قرار دارد که تلاش می‌شود سیاه…
مطالعه مطلب

جنگ نرم

جنگ نرم عبارت است از تهاجم همه‌جانبه جهت کسب مطلوب (حاکمیت فرهنگ غربی) از راه جاذبه؛ نه از راه اجبار یا تطمیع. جنگ نرم با ایجاد جذابیت‌های کاذب فرهنگی (پلورالیسم، فمینیسم، لیبرالیسم و اومانیسم)، شخصیتی…
مطالعه مطلب

جریان‌شناسی فکری

جریان را تشکل، جمعیت و گروه اجتماعی معینی نامیده‌اند که افزون بر مبانی فکری، از نوعی رفتار ویژه اجتماعی نیز برخوردار است. طبق این تعریف، جریان شناسی نیز به فرایند شناخت مؤلفه‌های اصلی هر جریان…
مطالعه مطلب
فهرست